Grønland satser på uddannelse!

- Af de nordiske lande spenderer Grønland mest på at uddanne sine indbyggere

 

Næsten 19 pct. af de offentlige udgifter i Grønland går til uddannelse. Den største del (26 pct.) af budgettet går til det social område, men uddannelse kommer altså på andenpladsen. Finland, som jo normalt rangerer højt i internationale målinger mht. resultater, ligger måske lidt overraskende lavt med kun ca. 12 pct. af budgettet allokeret til uddannelsesformål – det laveste i Norden. Alle lande i Norden deler dog stadig den samme prioritering i deres offentlige budgetter dvs. flest midler til sundhed, det sociale område og uddannelsesområdet.

 

Det fremgår blandt meget andet af Nordisk Statistisk Årbog 2011, som udkommer onsdag den 16. november. Her kan man også læse at:

·         Der kom mere end 4.000 uledsagede børn til Norden i løbet af 2010. Langt de fleste er mellem 15 og 17 år og langt de fleste kommer til Sverige. Der er dog sket en betydelig nedgang fra 2009, hvor der kom næsten 6.000 uledsagede børn til Norden. Et uledsaget barn defineres som en person under 18 år, der kommer ind i landet uden følgeskab af forældre eller andre med ansvar for barnet. Børn, som bliver ladt alene, mens de er i landet, betragtes også som uledsagede.

·         Malik og Ivaana var de mest populære navne til babyer i Grønland i 2010. I de andre nordiske lande er højeste mode inden for navne William og Isabella (Danmark), Jónas og Anna (Færøerne), Elias og Emma (Finland), Leo og Ella (Åland), Jón og Sara (Island), Lucas og Emma (Norge) og Oscar og Maja (Sverige).

Bogen, der udgives af Nordisk Ministerråd, koster DKK 240 og indeholder sammenlignelige tal for de fem nordiske lande, Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Der er også gratis adgang til en database med tusindvis af tal om nordiske samfundsforhold. Databasen og Nordisk Statistisk Årbog 2011 i pdf-version findes på www.norden.org.

 

En mindre udgave Norden i tal 2011 findes også på Nordisk Ministerråds hjemmeside, pjecen som er udgivet på engelsk, svensk og finsk er gratis.

 

______________________________________________________________________________

Yderligere oplysninger: Bolatta Vahl, tlf.  +299 36 23 74, bova@stat.gl